Jdi na obsah Jdi na menu
 


Valentýnské menu pro dva

 

14.02.2006

Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.

Zapojte svou fantazii, popřemýšlejte, co vaše láska ráda jí a zkuste pokrmy něčím ozvláštnit. Vyhněte se však pro jistotu česneku i luštěninám, abyste pak nepokazili krásný romantický večer u filmu a sklenky vína.

Pokud vás zrovna nenapadá, co byste připravili, zkuste se inspirovat naším ukázkovým menu pro dvě osoby:

PŘEDKRM

Valentýnská bazalková rajčata

Suroviny:
4 středně velká rajčata
kelímek neochuceného sýru Lučina
bazalkové pesto
čerstvá bazalka

Postup:
Rajčata seřízneme odspoda ve dvou třetinách, vydlabeme vnitřek a smícháme ho s Lučinou a pěti lžícemi bazalkového pesta. Směsí rajčata opět naplníme a dozdobíme čerstvou bazalkou a kousky rajčat nakrájených z "čepiček", které nám zbudou po seříznutí rajčat.

 

HLAVNÍ CHOD

Valentýnský kuřecí steak

Suroviny:
2 chlazené kuřecí řízky
1 střední brokolice
malá plechovka kukuřice
10 dkg mozzarely či jiného sýra
bazalka, sůl, sušený česnek, pepř čtyř barev a další koření dle chuti
sójová omáčka
brambory
zakysaná smetana
čerstvé, případně sušené bylinky
máslo

Postup:
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a okořeníme a dáme smažit na másle na velkou pánev, nejlépe Wok. Steaky osmahneme a posléze přidáme brokolici a vsypeme plechovku kukuřice. Opět okořeníme. Pánev přikryjeme poklicí a necháme dusit 10 až 15 minut. Mezitím vaříme brambory ve slupce. Směs kuřecích steaků s brokolicí a kukuřicí poklademe mozzarelou či jiným sýrem dle chuti nakrájeným na plátky a opět přiklopíme poklicí, dokud se sýr nerozteče. Brambory servírujeme ve slupce, polité zakysanou smetanou a posypané čerstvými bylinkami.

DEZERT

Valentýnské tiramisu

Suroviny na jednu dortovou formu (možno připravit do menší nádoby z poloviční dávky)
piškoty
zrnková káva
kakao

krém:
40 dkg sýru Lučina
2 šlehačky
2 ztužovače
2 vanilkové cukry
hrstka cukru
1 dcl rumu

Postup:
Z uvedených ingrediencí určených na krém ušleháme hustou směs. Piškoty vyložíme do dortové formy ve dvou vrstvách a postříkáme scezenou silnou zrnkovou kávou. Naneseme vrstvu krému (cca polovinu směsi) a zarovnáme. Vložíme další dvě vrstvy piškotů a postříkáme kávou. Naneseme zbytek krémové směsi a posypeme nahoře kakaem.