Valentýnské menu pro dva
14.02.2006
Staré české přísloví říká, že láska prochází žaludkem. A proto nezapomeňte na úterý 14. února, tedy svátek všech zamilovaných neboli na sv. Valentýna, uvařit a upéct svému miláčkovi nějakou dobrotu.
Zapojte svou fantazii, popřemýšlejte, co vaše láska ráda jí a zkuste pokrmy něčím ozvláštnit. Vyhněte se však pro jistotu česneku i luštěninám, abyste pak nepokazili krásný romantický večer u filmu a sklenky vína.
Pokud vás zrovna nenapadá, co byste připravili, zkuste se inspirovat naším ukázkovým menu pro dvě osoby:
PŘEDKRM
Valentýnská bazalková rajčata
Suroviny:
4 středně velká rajčata
kelímek neochuceného sýru
Lučina
bazalkové pesto
čerstvá bazalka
Postup:
Rajčata seřízneme odspoda ve dvou třetinách, vydlabeme
vnitřek a smícháme ho s Lučinou a pěti lžícemi bazalkového pesta. Směsí rajčata
opět naplníme a dozdobíme čerstvou bazalkou a kousky rajčat nakrájených z
"čepiček", které nám zbudou po seříznutí rajčat.
HLAVNÍ CHOD
Valentýnský kuřecí steak
Suroviny:
2 chlazené kuřecí řízky
1 střední brokolice
malá
plechovka kukuřice
10 dkg mozzarely či jiného sýra
bazalka, sůl, sušený
česnek, pepř čtyř barev a další koření dle chuti
sójová
omáčka
brambory
zakysaná smetana
čerstvé, případně sušené
bylinky
máslo
Postup:
Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a okořeníme a dáme smažit
na másle na velkou pánev, nejlépe Wok. Steaky osmahneme a posléze přidáme
brokolici a vsypeme plechovku kukuřice. Opět okořeníme. Pánev přikryjeme poklicí
a necháme dusit 10 až 15 minut. Mezitím vaříme brambory ve slupce. Směs kuřecích
steaků s brokolicí a kukuřicí poklademe mozzarelou či jiným sýrem dle chuti
nakrájeným na plátky a opět přiklopíme poklicí, dokud se sýr nerozteče. Brambory
servírujeme ve slupce, polité zakysanou smetanou a posypané čerstvými bylinkami.
DEZERT
Valentýnské tiramisu
Suroviny na jednu dortovou formu (možno připravit do menší nádoby z
poloviční dávky)
piškoty
zrnková káva
kakao
krém:
40 dkg sýru Lučina
2 šlehačky
2 ztužovače
2 vanilkové
cukry
hrstka cukru
1 dcl rumu
Postup:
Z uvedených ingrediencí určených na krém ušleháme hustou
směs. Piškoty vyložíme do dortové formy ve dvou vrstvách a postříkáme scezenou
silnou zrnkovou kávou. Naneseme vrstvu krému (cca polovinu směsi) a zarovnáme.
Vložíme další dvě vrstvy piškotů a postříkáme kávou. Naneseme zbytek krémové
směsi a posypeme nahoře kakaem.