Jdi na obsah Jdi na menu
 


Boží milosti - Fánky II
kategorie: cukroví

 

Ingredience:
70 dkg hladkej múky
125 dkg masla
2 vajcia celé
1 žľtok
2 pol. lyžice cukru
1 pol. lyžica octu
1/4 l piva
soľ

Příprava:
Všetko zmiešame a vytvoríme hladké cesto, ktoré vyvaľkáme natenko a vykrajujeme radielkom tvary, ktoré uprostred nakrojíme.
Smažíme na masti. Usmažené dáme na papierový obrúsok, aby sa odstranil prebytočný tuk a obalíme v cukre.

Boží milosti - vánoční recept
17.12. 2005   red


Suroviny: 1/2 kg mouky, 90 g cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kyselé smetany, 4 bílky( sníh ), citronová kůra, sádlo na smažení, 3 sáčky vanilkového cukru na posypání 


Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutku, cit. kůry, smetany a bílků zpracujeme na vále tuhé těsto, dobře vypracujeme a dáme na 1/2 hod. odpočinout. Odpočinuté těsto rozválíme, nakrájíme na čtverečky, které středem prokrojíme.Usmažíme v rozehřátém tuku a hotové sypeme vanilkovým cukrem.

 

· Boží milosti
(Elék Magyar: Kuchařská kniha - Labužník, str. 142, Pannonia Budapešť, 1960, maďarská kuchyně)
Suroviny:

· 300 g mouky
· 6 žloutků
· špetka soli
· 1 lžička cukru
·  1 lžíce rumu
· 1 lžíce smetany šlehačky
·
 vanilkový cukr na posypání

Postup přípravy:
Do mouky přidáme žloutky, špetku soli, cukr, rum, smetanu a vypracujeme těsto asi tak tuhé, jako na tažený závin. Mouku podle potřeby ještě přidáme. Dobře vypracované těsto necháme 20 - 25 minut odpočinout, pak je tence vyválíme a rádýlkem nakrájíme na 5 cm široké a 10cm dlouhé obdélníky, které ve středu dvakrát nařízneme a v rozpáleném sádle usmažíme dozlatova. Okapané klademe na mísu, posypeme vanilkovým cukrem a podáváme.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář